Velkommen til jagtens verden

Forud for dit nyerhvervede jagttegn ligger en perlerække af spændende naturoplevelser. Ligesom alle former for sport- og fritidsaktiviteter kræver det viden, erfaring og ikke mindst det rette udstyr. Hos Østjysk Hunting & Outdoor, har vi specialiseret os i våben og jagtudstyr samt outdoorudstyr. Det gør, at vi i dag har Europas største udvalg af udstyr til jagt- og outdoorliv.

Vi byder på oplevelser for dig og din familie, med et imponerende udvalg af alt, hvad du har brug for som nyjæger. Du kan handle online 24/7 i vores webshop, eller om bedst tage turen til Hedensted og opleve vores butik, med alt hvad den har at byde på. Hos os finder du passioneret personale, som står klar til at hjælpe dig med det, som du har behov for.

Nyjæger

Hos Østjysk Hunting & Outdoor har vi et dybt og bredt sortiment af grej til nyjægere og vores jagt passionerede personale står altid klar til at give kompetent vejledning. Vi har kyndig vejledning, hvad end det gælder forud for haglprøve eller riffelprøve. Vi har start pakker til alle nyjægere, der indeholder alt, hvad man skal bruge til at komme i gang. Altid til skarpe og konkurrencedygtige priser. 

 

Forskel på haglgevær og riffel

Som jæger går man typisk på jagt med haglgevær eller riffel, mange benytter begge dele afhængigt af sæson. Derfor er det vigtigt at vide, hvad forskellen er på de to som nyjæger. Både af praktiske årsager, men også ved køb af riffel eller haglgevær. Haglgevær også kaldet haglbøsse har et glat løb. Med et haglgevær affyres en haglpatron, hvor en sværm af stål-fragmenter sendes afsted. Haglgevær bruges oftest til jagt på småvildt og fugle over en distance på 30 meter maksimum, da et haglgevær vil være for upræcist på længere distancer.

En riffel adskiller sig herfra, da den i modsætning til haglgeværet affyrer ét projektil. Projektiler/patroner fås i flere forskellige kalibre, hvor valg af dette afhænger af, hvilken kaliber riflen er, samt hvilket vildt man skal jage, og i nogle tilfælde også på hvilken afstand.

Da man med en riffel affyrer ét projektil, som ikke spreder sig ligesom haglgevær, kan man naturligvis opnå præcision over meget længere distance end med haglgevær.

Praktisk viden for en nyjæger

Som nyjæger er der visse praktiske ting, som skal gøres, før man har mulighed for at gå på jagt. Det første led i dette er at bestå jagtprøven. Jagtprøven kan tages efter man har gennemført det obligatoriske jagttegnskursus. Prøven består af en skriftlig og praktisk del.

Den skriftlige del består af en række spørgsmål, og den praktiske del omfatter en test i sikker våbenbetjening, afstandsbedømmelse og andet. Når jagtprøven er bestået, giver det mulighed for at kunne tage prøven for tilladelse til brug af haglgevær eller riffel.

Til haglskydeprøven skal medbringes haglgevær og ammunition til dette. Når der er styr på dette, er man klar til at tage prøven. Prøven foregår på en flugtskydningsbane, hvor kastemaskinen vil affyre seks venstreduer, højreduer og bagduer. For at bestå, skal to af hver kategori rammes, med maksimalt 18 skud.

Til riffelprøven skal riffel medbringes samt ammunition til dette. Vær opmærksom på at medbringe egen våbentilladelse til den medbragte riffel. For at bestå prøven skal man i løbet af højest 5 minutter i en afstand på 100 meter, placere mindst 5 ud af 6 skud i en cirkel med en diameter på 20 cm.

Forud for riffelprøven er det blevet obligatorisk at man skal deltage i et riffelskydeforløb. Dette kan oftes gøres på skydebaner eller i din lokale jagtforening. Forløbet klæder dig bedre på til at kunne bestå riffelprøven. Her får du indsigt i sikkerhed, forberedelse og praktisk skydning med din riffel i flere typer skydestillinger.

Valg af riffel

En riffel er ikke et hverdagskøb. Rifler ligger i forskellige prislejer og har mange forskelligheder. Derfor er det som nyjæger særlig vigtigt at finde ud af, hvilken type riffel som passer bedst til dig, i stedet for at købe uden nogen overvejelser, blot at den ser godt ud.

Når man affyrer et skud med sin riffel, vil der opstå rekyl. Rekyl betyder, at der kommer tilbagestød fra riflen grundet den affyrede patrons energi. Rifler kan have forskellig grad af rekyl, og det afhænger naturligvis også af, hvilken kaliber man har valgt. Dette er vigtigt at have fokus på ved valg af riffel.

Flere jægere lider ubevidst af ”rekylskræk”. Rekylskræk betyder, at ens hjerne underbevidst forbinder det at affyre en riffel med noget ubehageligt. Dette kan eventuelt skyldes en chokreaktion fra første skud, at man er blevet ramt af sit sigte i hovedet eller andet. Som nyjæger er det derfor især relevant at rådføre sig, således at man ender med netop det sæt, der passer en.

Se vores udvalg af lyddæmpere til riffel

Det er en kæmpe fordel at tilkøbe en lyddæmper. Lyddæmperen har to markante fordele: Det fjerner en stor del af reklylet og støjen, og sikre en mere præcis skudafgivelse. Mange riffelpakker tilbydes ligeledes med en lyddæmper.

Se vores udvalg af brugte lyddæmpere til riffel

 

Vedligeholdelse af gevær og riffel

Det er vigtigt, at man både, som garvet jæger og som nyjæger, får etableret en god rense og vedligeholdelses rutine. For optimal pleje og vedligeholdelse anbefaler vi et godt rensesæt med både bløde og stive børster og en god våbenolie.

Jagt i Danmark er tit forbundet med regnfulde dage og til tider et koldt og fugtigt klima. Derfor er det utrolig vigtigt, at dit haglgevær bliver tørret og olieret efter hjemkomst, og inden du sætter det i våbenskabet. På denne måde forlænger du holdbarheden af dit våben og undgår rust.

Det er utrolig vigtigt, at du kender dit våben, og at du er sikker i brugen af det. Dette har nemlig stor betydning for sikkerheden, ikke kun på jagt, men også ved transport og vedligeholdelse af dit våben.

Se vores udvalg af våbenpleje

Valg af optik

Efter valget af riffel er næste skridt at finde optik til den. Vigtigt at vide for en nyjæger er, at pris og kvalitet oftest hænger sammen ved valg af optik. Ved dårlige lysforhold ses en tydelig forskel på billig og dyr optik. Her menes der især i forbindelse med skumringsjagt.

Valg af optik kan afhænge af jagtform, og det er specielt relevant i forhold til forstørrelsesgrad. Ønsker man en allround sigtekikkert, der kan benyttes til langt det meste, så bør man starte med en minimumsforstørrelsesgrad på 2-3x. En lav forstørrelsesgrad giver et bredere synsfelt, hvorimod en højere forstørrelsesgrad giver et mere snævert synsfelt, hvor du naturligvis kommer tættere på.

Se vores udvalg af sigtekikkerter